Sverigedemokraterna föreslår skärpta straff

INRIKES I ett nytt uttalande föreslår Sverigedemokraterna att flera straff ska införas för att göra saker straffbara som idag inte är det. Dessutom vill de göra livet svårare för de intagna, bland annat genom att begränsa deras rätt till permission.

De flesta politiska partier, från höger till vänster, är överens om att det krävs hårdare tag när det gäller att hantera kriminaliteten, trots att det inte verkar fungera. Vissa menar till och med att det har motsatt effekt – långa fängelsestraff leder istället till högre återfallsrisk. Som vatten på en gås verkar vetenskapen rinna av politikerna när de tävlar om att framstå som tuffast i kampen mot brottslighet och Sverigedemokraterna är kanske några av de allra bästa på området.

I ett nytt tillägg till regeringens redan existerande planer på att öka repressionen vill Sverigedemokraterna göra livet svårare för inte bara de intagna, utan också minska möjligheterna till permission och villkorlig frigivning. I tillägget framkommer att man också vill kriminalisera rymning inte bara från häkte och fängelse, utan också från SiS-hem och Migrationsverkets förvar.

Dessutom vill man lämna förslag om ett tidsobegränsat frihetsberövande som man kallar förvaringsdom. Detta ökar naturligtvis godtycket i rättssystemet och ökar utsattheten hos den som blir utsatt för det.

Forskning visar dock att det inte bara är så att hårdare straff inte har någon märkbar effekt på kriminalitet, utan också att fattigdom är en riskfaktor bakom kriminalitet. Hårdare tag mot brottslingar blir därför också ett krig mot de fattiga.

En tanke på “Sverigedemokraterna föreslår skärpta straff

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.