Fattigdom en riskfaktor för brottslighet

INRIKES Socioekonomisk bakgrund påverkar benägenheten att begå brott, konstaterar en rapport från Brottsförebyggande rådet. Personer med fattiga föräldrar har helt enkelt en ökad risk att bli kriminella.

Enligt rapporten är det dock så att majoriteten av både fattiga och välbärgade inte begår brott, varför det inte går att förutsäga att en person från fattiga förhållanden kommer att begå brott. Man framhäver samtidigt att forskningen, både i Sverige och internationellt, visar att personer som registreras för brott oftare kommer från familjer med låg inkomst. Detta gäller de som lagförs i ungdomen, såväl som i vuxen ålder och är också sant för kvinnor såväl som för män.

Fattigdom är emellertid inte den enda riskfaktorn, utan flera andra spelar också in. Det kan exempelvis vara förekomsten av konflikter i familjen eller problem i skolan. Umgänget spelar också roll och den uppfostran ett givet barn fått. 

På individnivå finns också riskfaktorer, såsom impulsivitet. Ju sämre impulskontroll desto större är risken att personen begår någon sorts brott.

Med dessa fakta vid handen, så är ju den egentliga frågan om man faktiskt kan bekämpa brott utan att bekämpa fattigdom och kan man bekämpa fattigdom utan att bekämpa kapitalismen?

2 tankar på “Fattigdom en riskfaktor för brottslighet

  1. Såg en artikel i en särskild oberoende liberal tidning där motsatt tes presenterades- ”nu vet vi att fattigdomen inte förklarar gängvåldet”. Lustiga de där liberalerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.