Gängvåldet eskalerar – två barn skjutna

INRIKES Två små barn i förskoleåldern träffades av skott som avlossades i samband med gängrelaterat våld söder om Stockholm i går. De vårdas nu på sjukhus och har inte livshotande skador. Barnen var ute och lekte, och de var inte skottens tilltänkta offer.

Polisen har frihetsberövat nio personer och insatser för att hitta fler inblandade pågår. Människor flydde i panik, och föräldrar vågar inte längre låta sina barn leka fritt utomhus.

Nu kommer vi som vanligt att få höra politikerna från höger till vänster prata om fler poliser, hårdare straff och tuffa tag, åtgärdsprogram och annat mer.

Men vem kommer att prata om hur främlingsfientlighet och hopplöshet inför framtiden driver unga människor in i gängen? Vem kommer att tala om hur fattigdom, arbetslöshet och utanförskap skapar uppgivenhet i familjer, så att unga redan från början saknar tilltro till att samhället någonsin ska ge dem det de behöver? Vem ska ta upp hur kriminalitet kan verka vara det enda sättet att överhuvudtaget få en roll att spela i en dyster verklighet?

Jo, det finns människor som arbetar på ett helt annat sätt mot våldet, exempelvis ungdomar i Göteborg som försöker hindra andra från att tappa fotfästet i kriminalitet och droger – men dem är myndigheterna måttligt intresserade av. Deras insatser borde vara hyllade och lyftas upp, och man kan ju inte undgå att tänka att politikernas likgiltighet handlar om att de makthavande trots de stora orden inte är så intresserade av de problematiska förorterna. I grunden måste vi också förstå att våldet, drogerna, maffiastrukturerna och hur konsekvenserna av skjutningar och knark drabbar förorterna i Sverige hänger intimt samman med det kapitalistiska samhälle vi lever i.  Fullständig ekonomisk och social marginalisering av stora befolkningsgrupper, utan sociala möjligheter och utan politisk talan måste leda till den situation vi har idag. Det enda svaret i det långa loppet är ett annat, icke-kapitalistiskt samhälle, och på vägen dit gäller organisering och motstånd mot orsakerna till eländet.

Våra småbarn ska inte behöva betala priset för kapitalismen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.