Polens utbildningsminister vill att lärare ska stötta traditionella familjevärderingar

UTRIKES Przemyslaw Czarnek, Polens utbildningsminister, anser att “familjen är i kris i Europa, världen och i Polen” och vill därför att lärare ska koncentrera sig på att “stötta familjens uppfostrande roll i samhället, forma rätt grund hos eleverna och se till så att unga kvinnor uppfostras rätt” enligt nya prioriteringar inför det nya skolåret, rapporterar SR.

Polens fascist-katolska regering fortsätter sin linje att förklara krig mot all form av samhällelig progressivitet, och många lärare är oroliga över att beslutet kommer att leda till problem för oliktänkande elever, exempelvis med föräldrar som är ateister eller som lever i HBTQ-familjer. Przemyslaw menar att den påstådda krisen kring familjen blivit tydlig på landets gator i samband med de kvinnoprotester som skett, och att dessa nya prioriteringar är ett svar på de “polska kvinnornas demoralisering, att kvinnorna visar övermod, självutveckling och egoism”, som hans rådgivare uttryckte det. En demonstration mot de nya prioriteringarna hölls idag utanför det polska utbildningsministeriet i Warszawa.

De fascist-katolska familjevärderingarna om en stark kärnfamilj har sin ideologiska grund i att de gör det möjligt för kapitalismens att fungera friktionsfritt. Familjen säkerställer naturligtvis på olika sätt att det finns en arbetarklass också imorgon – det man brukar kalla reproduktion – samtidigt som den har en konsumtionsfunktion där varje liten familj behöver en egen uppsättning av saker och ting, istället för att ett större kollektiv kan dela på resurser. Framför allt lär den också barnen att passivt acceptera samhällets hierarkier: något som Polens utbildningsminister inte ens försöker dölja i och med sin syn på kvinnors roll i samhället. Utanför en kapitalistisk kontext kommer människan en dag att vara fri att välja att leva i alla möjliga och tänkbara familjekonstellationer, där familjens funktion inte behöver tjäna ett ideologiskt syfte.

Ironiskt nog anklagar den polska regeringen landets kommunistiska parti för att vara ”totalitärt” och har sedan flera år tillbaka drivit på för att få partiet förbjudet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.