KPPs publikationer har friats från anklagelsen att de ”eftersträvar ett totalitärt styrelseskick”

Tidskriften ”Brzask” och webbplatsen för Polens Kommunistiska Parti (KPP) har friats från anklagelser om att de ”strävar efter ett totalitärt system”.

Den 18 januari frikände tingsrätten i Dąbrowa Górnicza medlemmarna i redaktionskommittén för tidskriften Brzask och webbplatsen för Polens Kommunistiska Parti (KPP) från anklagelser gällande att de ”strävar efter ett totalitärt system”. Rättstvisten startade för tre år sedan, efter att partiet Lag och Rättvisa (PiS) kommit till makten, med målsättningen att KPP skulle olagligförklaras. Beslutet om frikännande meddelar att anklagelserna var för generella och fragmentariska, och fastslår att eftersträvande av kommunism inte är detsamma som att eftersträva ett totalitärt system.

I uttalandet som gjordes efter domen beskrev KPP åtalet som en del av den antikommunistiska kampanj som startats av statliga myndigheter och som syftar till att förklara partiet illegalt. Myndigheterna har under 30 år försökt att rasera det som åstadkommits av folkets Polen, och att utplåna hågkomsten av allt som kan associeras med kommunism från det sociala minnet, och detta har intensifierats under de senaste tre åren. Uttalandet avslutades med dessa ord: ”Denna dom är en stor framgång för vårt parti, men det är inte på något vis slutet på vår kamp. Vi måste vara redo för att slå tillbaka nästa angrepp. Polens Kommunistiska Parti tackar alla kamrater och partier som visade sin solidaritet med vårt parti och bidrog till kampen mot förtrycket.”

International Communist Press-ICP, 23 januari 2019

En tanke på “KPPs publikationer har friats från anklagelsen att de ”eftersträvar ett totalitärt styrelseskick”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.