Peru: Castillo erkänns som president

UTRIKES Nästan en och en halv månad efter att Pedro Castillo vann presidentvalet i Peru har han nu erkänts som president av landets Nationella Valjury (JNE). Anledningen till att det dröjt är att hans främsta motståndare, Keiko Fujimori, lämnat in överklagan på överklagan för att hindra hans vinst. 

Castillo utgick som segrare i det peruanska presidentvalets andra omgång med en snäv marginal. Med lite fler än 40 000 röster besegrade han högerns kandidat Fujimori, dotter till den tidigare diktatorn Alberto Fujimori. Efter många om och men har nu Fujimori accepterat valutgången. Själv är hon anklagad för bland annat korruption och pengatvätt. Om hon hade vunnit valet, så hade hon inte kunnat utredas för dessa brott men i och med att hon nu förlorade, så kan landets åklagare utreda vidare.

Under sin valkampanj tonade Castillo ner sin och sitt parti Perú Libres radikalitet för att kunna appellera till bredare massor. De initiala löftena om nationalisering av utländska tillgångar drog han tillbaka och han var hela tiden tydlig med att respektera ”centralbankens autonomi” och att hans politik kommer befinna sig inom ramen för konstitutionen. Hur den konkreta politiken kommer att utformas är därför oklart.

För att sätta press på valmyndigheterna att erkänna Castillo som segrare mobiliserade civilsamhället och bonde- och arbetarrörelsen brett. Med strejker och demonstrationer pressade de på för ett erkännande. En ledande kraft i dessa var den peruanska fackföreningsfederationen CGTP.

En tanke på “Peru: Castillo erkänns som president

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.