Peru strejkade mot kuppförsök

UTRIKES Den sjätte juli strejkade de peruanska arbetarna mot försöken att ogiltigförklara valresultatet i landet. Keiko Fujimori, dotter till den tidigare diktatorn Alberto Fujimori, har på olika sätt försökt få valresultatet underkänt för att själv kunna lägga beslag på presidentämbetet. Bland annat fackföreningen CGTP brännmärker Fujimoris försök som ett kuppförsök.

På eftermiddagen lokal tid avgick Confederación General de Trabajadores del Perus (CGTP) demonstration i Lima. Från huvudstaden ut till småstäderna mobiliserades mot att Castillo ännu inte utropats till president. I den andra största staden i landet, Arequipa, strejkade soparbetarna och i Cusco blockerade man gruvor i protest.

Pedro Castillo vann det peruanska presidentvalets andra omgång den 6 juni men har ännu inte utropats till segrare. Mellan Castillo och Fujimori, högern kandidat, var det väldigt snäva marginaler. Detta utnyttjar nu Fujimori för att försöka ogiltigförklara ett par hundra tusen röster på Castillo för att på så sätt vinna majoritet. Castillo kommer från en socialdemokratisk bakgrund och under perioden mellan den första och andra omgången i presidentvalet tonade han ner sin radikalitet och positionerade sig klart och tydligt inom den peruanska konstitutionens gränser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.