Varför deltar Sverige i den militära övningen Sea Breeze i Svarta havet?

UTRIKES För närvarande, från den 21 juni till den 10 juli, pågår den årliga militära övningen, ’Sea Breeze’, i Svarta havet. De ansvariga för den här övningen är USA och Ukraina. Emellertid så deltar 32 länder i exercisen, och det inkluderar Sverige.

Länderna har skickat cirka 5000 tusen soldater, 32 fartyg, 40 flygplan och 18 speciella operationsenheter och dykteam till området.

USA påstår att de endast upprätthåller säkerheten och tryggheten i Svarta havet medan Ryssland protesterar och anser att övningen är en provokation.

Det är provocerande för ett land, särskilt en stormakt, att flera främmande länder, däribland ännu en stormakt, har en enorm militär exercis i dess närhet.

Svarta havet ett viktigt hav för kapitalet av alla nationer i Europa, Ryssland och i Asien. Varutransporter och oljeexporten, främst rysk olja, till och från Asien och Mellersta Östern sker via Svarta vavet. Den bourgeoisie som kontrollerar Svarta havet kontrollerar världsekonomin.

Det är klart att den här militära övningen, Sea Breeze, kan ha förödande konsekvenser för hela världen. Risken är enorm att dessa provokationer urartar till fullt krig. En konfrontation mellan en brittisk jagare och ryskt försvar ägde rum några dagar före midsommar, en konfrontation som kunde ha blivit allvarligare än vad den blev.

Att Sverige deltar är allvarligt. Den borgerliga svenska staten hävdar att Sveriges militär endast är till för försvar. Men att delta i en militär övning tusentals mil från Sveriges gräns är inget försvar – det är en krigsövning. Det bryter även mot Sveriges neutralitet.

Kerstin Stigsson

Läs mer om Svarta havets strategiska betydelse:

U.S. Sixth Fleet announces Sea Breeze 2021 participation, navy.mil

China’s Black Sea Ambitions »

Oljetransport med tåg från oljefälten vid Kaspiska havet till hamnarna i Svarta havet »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.