Fascister ställer upp i kyrkovalet

INRIKES Den 19 september är det kyrkoval och det fascistiska partiet Alternativ för Sverige (AfS) ställer upp med flera kandidater. AfS hoppas att det kommer att leda till ett genombrott för dem om de får flera mandat i kyrkomötet. Expo kunde avslöja att några kandiderar för AfS är rena förintelseförnekare och har kopplingar till den nazistiska våldssekten NMR.

Här är några som ställer upp för AfS:

Carl Lundström har en lång historia inom högerextrema och främlingsfientliga organisationer. Han finansierade bland annat det rasistiska partiet Framstegspartiet som senare blev Sverigepartiet.

Tidigare medlem i den högerextrema och rasistiska organisationen BSS, Bevara Sverige Svenskt. Han är öppen förintelseförnekare på internet och har på sociala medier bl.a. skrivit att ”gaskammarhistorien är en lögn”.

Henrik Agerhäll har medverkat flera gånger i NMRs propaganda-podd men ursäktat sig med att om man vill bidra till en bredare debatt ”måste man kunna föra en diskussion med människor som uppfattas ha en mer restriktiv syn på invandringspolitiken än den man själv har”.

Flera gånger har Agerhäll blivit åtalad för hets mot folkgrupp men sluppit åtal.

Rolf Tommy Nilsson är revisor för högerextrema och ultranationalistiska organisationen Det fria Sverige och tidigare SD-politiker. Enligt Expo ska Nilsson även ha donerat pengar till NMR 2019.

Hanna Ater

Läs mer: Förintelseförnekande och krigsretorik – Möt AFS-kandidater i kyrkovalet (Expo) »

Läs mer: Carl Lundström, mångmiljonär och högerextremist (Expo) »

En tanke på “Fascister ställer upp i kyrkovalet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.