Socialdemokraterna kräver hårdare tag

VAL 2022 – INRIKES Man vet att valkampanjen kommit igång när partiledarnas ansikten börjar dyka upp på plakat runt om i landet. Det ena plakatet är dummare och mer intetsägande än det andra men priset tar nog Socialdemokraterna.

I förgrunden en människa med huvan uppdragen, vänd bort från kameran. I fokus Magdalena Andersson, vänd mot kameran. Blicken dryper av medlidande och förståelse. Texten: ”Ingen ung ska bli kriminell”. 

Utöver det uppenbart banala och pinsamma försöket att framställa Magdalena Andersson som en sorts modersfigur som ömmar för de som trampat snett i livet rimmar det illa med Socialdemokraternas faktiska politik. Där går det inte att tala om ömhet.

Kampen mot gängkriminaliteten

I ett politiskt klimat präglat av högerns högljudda krav på kraftigare repression stämmer Socialdemokraterna i bäcken. När snacket om hårdare straff ger andra partier en fördel måste man haka på. Det kan man dock inte göra utan att appellera till lite mer humana åsikter. 

Socialdemokraternas politik mot gängkriminaliteten går i princip ut på hårdare straff, mer poliser och löst prat om att också förebygga brottsligheten. De skryter om hur de ”utökat polisens möjligheter till kameraövervakning” och infört nya straff som ”ungdomsövervakning”. De har också ”skärpt straffen för ett 70-tal brott” och ”avskaffat straffreduktionen för unga vuxna vid grov brottslighet”.

Men, påpekar partiet, vi satsar också på skolor i utsatta områden! Det är dock uppenbart att detta stöd kanske inte varit helhjärtat – skolor i utsatta områden har fortsatt sämre resultat och får också allt färre behöriga lärare.

Deras förebyggande satsningar blir i slutändan inte mer än alibi för deras hårdare tag. Repressionen ökar och stämningen blir hårdare i samhället; diskussionen handlar hela tiden mindre om förebyggande och hela tiden mer om straff. Det är i slutändan ett tecken på vilken väg samhället går.

2 tankar på “Socialdemokraterna kräver hårdare tag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.