Lönerna ökar enligt Medlingsinstitutet – men stämmer det verkligen?

INRIKES Om man ska tro Medlingsinstitutet har lönerna ökar med omkring fyra procent i juli. Att de kommit fram till den siffran beror på att man inte räknat reallönerna, utan bara de nominella lönerna. I själva verket minskade reallönerna med mer än 5 procent i juli.

Om man tänker bort verkligheten så får naturligtvis Medlingsinstitutet rätt. För att beskriva arbetarnas faktiska vardag kommer man inte långt, för hur relevant är det att påstå att lönerna ökar när pengarna räcker till allt mindre?

När Medlingsinstitutet påstår att lönerna ökar med fyra procent i juli, jämfört med samma månad förra året, så tittar de bara på den nominella löneökningen, det vill säga löneökningen innan den kommit i kontakt med inflationen. Räknar man av inflationen så är bilden en helt annan – då flyger allt prat om löneökningar ut genom fönstret och den bistra verkligheten gör sig påmind. I den verkliga världen har nämligen lönerna minskat med över 5 procent!

Utöver statistik producerar Medlingsinstitutet ideologi, som syftar till att visa folk att verkligheten inte är fullt som jobbig som den faktiskt är. Det är viktigt att komma ihåg att staten inte är neutral, utan den arbetar aktivt för att underlätta för kapitalet – i detta fall genom att trolla bort lönesänkningarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.