För första gången på nästan 40 år – konkreta steg tas mot mer kärnkraft

INRIKES Regeringen la under förra veckan en på många sätt historisk proposition som öppnar för byggandet av ny kärnkraft. Man föreslår bland annat att den begränsning av antalet reaktorer till 10 tas bort.

För 40 år sedan togs reaktorerna 3 och 4 i bruk i Ringhals och två år senare togs två ytterligare reaktorer i bruk i Oskarshamn respektive Forsmark. Det är senaste gången som svensk kärnkraft byggdes ut. Nu är det dock dags igen.

I en proposition som regeringen presenterade under veckan föreslår man nämligen att det förbud som förhindrar att kärnkraft kan byggas på andra ställen än där det redan finns ska slopas, tillsammans med att man vill ta bort de paragrafer i Miljöbalken som förhindrar att fler reaktorer än 10 kan byggas.

I sitt miljöprogram resonerar kommunisterna om kärnkraften och man förhåller sig knappast lika odelat positiv till den som högerregeringen:

Ett problematiskt område, betraktat som en lösning av vissa och som en stor fara av andra, är kärnkraften som genererar ofantliga mängder energi. Kärnkraften släpper också ut väldigt lite växthusgaser jämfört med andra energikällor. Eftersom riskerna kring kärnkraft är kraftigt debatterade är de också svåra att objektivt fastställa. Många rapporter har fastställt samvariationer mellan kärnkraftverk och abnorma mängder av cancerutbrott, medan andra rapporter avfärdar sambandet. Andra varnar för den ständiga risken av härdsmälta och radioaktiv strålning som en oundviklig konsekvens av kärnkraft. Omhändertagandet av det radioaktiva avfallet är också problematiskt, eftersom strålning från bränslet i ett vanligt kärnkraftverk är direkt livsfarlig och måste sönderfalla i cirka 100 000 år innan den är helt neutraliserad. Hur varnar man kommande generationer 100 000 år framåt, med alla språkliga och kulturella skillnader som kommer utvecklas, om var vi förvarar livsfarligt material? Kärnkraft ger också förutsättningar för att bygga kärnvapen, och kärnkraftverken själva är potentiella mål för terrorister. Det är därför ingen säker form för energiproduktion i en krigshärjad, imperialistisk värld.

2 tankar på “För första gången på nästan 40 år – konkreta steg tas mot mer kärnkraft

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.