SCB konstaterar det uppenbara – arbetare dör innan chefer

INRIKES I en ny undersökning har Statistiska Centralbyrån (SCB) undersökt dödligheten i ett antal yrkesgrupper. I undersökningen konstaterar man att chefer dör senare än vaktmästare.

Som många kanske anat så visar rapporten som SCB presenterat att personer med högre utbildning och högre årsinkomst lever längre än lågutbildade och lågavlönade. I rapporten har SCB tagit med alla dödsfall inom gruppen, oavsett orsak. Det handlar alltså inte om exempelvis arbetsplatsolyckor, utan om den samlade livsbilden för personerna som befinner sig i en viss yrkesgrupp.

Utöver ett påfrestande yrke så ger en lägre inkomst också mindre valmöjligheter vad gäller boende och livsstandard, samtidigt som en lägre inkomst ofta hänger ihop med en lägre utbildningsnivå.

Allra lägst dödlighet har föga förvånande chefer och detta gäller för både kvinnor och män. För både män och kvinnor var de yrkesgrupper med högst dödlighet vaktmästare, skogsarbetare, tidningsdistributörer och övriga servicearbetare. Även gruppen återvinningsarbetare har bland den högsta dödligheten.

Så för att sammanfatta hela rapporten kan vi säga att – arbetare dör tidigare än chefer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.