”Det är bra att banker tjänar pengar” – då kan de låna ut mer!

INRIKES De svenska storbankerna har de senaste dagarna presenterat storvinster i sina kvartalsrapporter. Swedbank, Nordea, Handelsbanken och SEB har alla ökat sina rörelsevinster och -resultat skarpt. Bakom detta ligger bland annat mångdubblingar av räntorna.

Medan vanligt folk ser sina ränteavbetalningar stiga flera gånger om och i många fall får svårt att klara av amortering och ränta skjuter storbankernas vinster i höjden. Alla har presenterat stora vinster i sina rapporter för det andra kvartalet och Swedbank har till och med fördubblat sin rörelsevinst jämfört med samma period förra året.

Den höjda räntan, som också driver bankernas vinster eftersom ränteinbetalningarna ökar, ligger dock som en tyngd över vanliga människor, som tvingats ta skyhöga lån på en bostadsmarknad med kronisk brist på bostäder, en situation som pressats fram för att gynna monopolen i allmänhet och bankerna i synnerhet. Att binda upp stora delar av den svenska befolkningen med lån och regelbundna ränteinbetalningar är en affärsidé som drivit bankernas tillväxt de senaste åren, samtidigt som bankerna också har intressen i byggföretagen. På så sätt tjänar bankerna dubbla pengar – först på bostadsbristen och sen på bostadsbyggandet.

Som svar på detta förklarar Jens Henriksson, tidigare högt uppsatt socialdemokrat och numera VD i Swedbank, att han förstår att folk kan bli arga när de ser vinsterna och sen tittar i sina egna plånböcker.

– Å andra sidan: Det är bra att banker tjänar pengar. Det gör att vi kan låna ut mera pengar, förklarar han, med ett förakt helt i klass med Marie Antoinette, som ska ha bett de svältande fransmännen äta kakor om de inte hade bröd. 

Bankerna plundrar folket och har fräckhet nog att tycka att folket borde vara tacksamma för det.

En tanke på “”Det är bra att banker tjänar pengar” – då kan de låna ut mer!

  1. Swedbank, Nordea, Handelsbanken och SEB har inte bara tjänat pengar på höjda räntor i Sverige, utan också på sin finansiella koloni i Baltikum. Svenska banker dominerar banksektorn i dessa länder. En del av anledningen till att Sverige vill gå med i Nato är att skydda dessa tillgångar och investeringar, eftersom den svenska militären på egen hand inte har den kraftprojektion som krävs för att skydda den svenska finansimperialismens intressen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.