Drastiska hyreshöjningar föreslås för nästa år

INRIKES Just nu pågår förhandlingar om hyrorna mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna. De sistnämnda vill ha stora hyreshöjningar – snittet ligger på 10,5 procent över landet om man tittar på de yrkanden som kommit in.

Erik Elmgren på Hyresgästföreningen säger i SVT:s Morgonstudion att folk inte kommer att ha råd att bo kvar med sådana höjningar som nu föreslås där det kan gå upp mot 12 procent i storstadsområdena. Motoparten hävdar att höjningarna är nödvändiga för underhåll och reparationer som annars kommer att drabba de boende i slutändan i alla fall.

Vad som slutligen kommer att accepteras i förhandlingarna ligger naturligtvis ändå en bra bit över vad vanliga arbetande människor klarar av. Hyresrätten är  den dyraste boendeformen idag – här bor de som inte har kunnat köpa en bostad. Och här tvingade alltså kapitalet igenom en stor höjning av hyrorna inför 2023 , som i bland annat Malmö landade på 5 procent. Den genomsnittliga höjningen över hela landet blev ungefär 4 procent, och var då den högsta på hela 2000-talet. Detta accepterade Hyresgästföreningen. Vad kommer de att godta nu?

Ett bra och tryggt boende som människor har råd med borde vara en mänsklig rättighet och inte en förhandlingsfråga där kapitalet alltid ser till att säkra sin profit. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.