Fem procents hyreshöjning i Malmö

INRIKES Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna har kommit överens om ett ramavtal för hyressättningen i Malmö. Höjningen blir fem procent för lägenheter med varmhyra och omfattar 19 000 hushåll.

Fastighetsägarna gick ut hårt i hyresförhandlingarna och krävde höjningar på uppemot 10 procent. Hyresgästföreningen har å sin sida krävt ”rimliga hyreshöjningar”. Resultatet har på flera ställen blivit hyreshöjningar på tre-fyra procent och i Malmö fem procent. 

Vad hyreshöjningen än landar på kommer det att bli en tung belastning för landets alla hyresgäster, vars ekonomi redan tyngs av en skenande inflation. Att i detta läge prata om ”rimliga hyreshöjningar” är ju också närmast en provokation och bidrar till att lasta över den ekonomiska bördan för krisen på den arbetande befolkningen samtidigt som man uttrycker en förståelse för fastighetskapitalet, som gör enorma vinster.

Fastighetskapitalet har tidigare krävt marknadshyror i ett försök att höja hyrorna ännu mer. Detta har dock inte visat sig så pressande och möjligheten till chockhöjda hyror finns redan i systemet. 

Kommunisterna har därför tidigare kritiserat både det nuvarande systemet för hyressättning – det så kallade bruksvärdesystemet – och kravet på marknadshyror. Inget av de båda systemen är till för vanliga människor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.