Hyresgästföreningen varnar för strandade förhandlingar på flera orter

INRIKES I flera pressmeddelanden flaggar Hyresgästföreningen för att förhandlingarna med hyresvärdarna strandat på flera orter i Norrland. Föreningen varnar också för att hyresvärdarna kan komma att höja hyrorna bakvägen istället.

Hyresvärdarna har inför förhandlingarna gått ut med enorma krav på höjningar av hyrorna – de har krävt över 10 procent. Det skulle mer eller mindre tvinga hyresgästerna, som i stor utsträckning är arbetare, studenter och pensionärer, att axla hela bördan för den nuvarande krisen medan hyresvärdarna kan fortsätta håva in enorma profiter.

Hyreshöjning bakvägen

Hyresgästföreningen har hittills vägrat att gå med på motpartens bud och det är ännu inte klart var den slutliga hyreshöjningen landar. I händelse av att förhandlingarna skulle stranda varnar Hyresgästföreningen för att hyresvärdarna kan komma att vända sig direkt till hyresgästerna med krav på den nya hyran. Rekommendationen är då att vända sig till Hyresgästföreningen.

Hyreshöjningen kommer – frågan blir hur stor

Som de flesta folkrörelseorganisationer är också Hyresgästföreningen baserat på idén om samförstånd och klassamarbete. Hyreshöjningar måste till, menar man, och den stora frågan är vad som är en ”rimlig hyreshöjning”. 

En svindlande tanke – finns det egentligen något sådant som en ”rimlig hyreshöjning”?

En tanke på “Hyresgästföreningen varnar för strandade förhandlingar på flera orter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.