Antalet dödsskjutningar i Sverige 2022 slår nytt rekord

INRIKES. Dödsskjutningar i Sverige nådde ett nytt rekord 2022 – under året avled 63 personer av skador från vapeneld. Det är en ny högsta nivå i modern svensk historia. I jämförelse med förra året har antalet dödsskjutningar 2022 ökat med 40%. Enligt officiell statistik inträffade 45 dödsskjutningar i Sverige under 2021.

De sista dagarna under 2022 var särskilt våldsamma i Stockholm. Den 25 december avled en 27-åring man efter en skjutning i Rinkeby. Den 28 december inträffade två skottlossningar i Gubbängen, utan att någon människa kom till skada. Den 27, 28 och 31 december skedde explosioner i bostadshus i Enskededalen, Farsta och Rågsved i södra Stockholm, men lyckligtvis skadades inte heller vid dessa tillfällen någon. Däremot dog en person och ytterligare två fick allvarliga skador i en skottlossning i Vällingby i västra Stockholm på nyårsaftons kväll.

Polisen misstänker att alla dessa fall kan ha koppling till organiserad brottslighet.

Nivån på brottsligheten i Sverige forstätter att öka i takt med den skärpta ekonomiska krisen, precis som i andra europeiska länder. Som följd av stigande inflation, osäkerhet på arbetsmarknaden och ökad fattigdom är det allt fler medborgare som uttrycker sin ilska och desperation genom kriminell verksamhet.

För att kämpa mot brottsligheten har den nya svenska regeringen lovat att vidta åtgärder. som till exempel att skärpa straffen, utöka polismyndigheten och satsa på brottsförebyggande program. Trots denna skenbara omsorg om medborgarnas säkerhet föreslår regeringen endast metoder som åtgärdar symptomen istället för att läka själva sjukdomen – kapitalismen. Så länge att det är ”lagligt” för den borgerliga regeringen att rikta våld mot folket för att skydda kapitalisters intressen, är det omöjligt att bedriva en effektiv kamp mot brottslighet i samhället.  

Perry Young

En tanke på “Antalet dödsskjutningar i Sverige 2022 slår nytt rekord

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.