Ska COP28 ge fattiga länder klimatkompensation?

KLIMAT Klimat-toppmötet COP28 i hålls i Dubai i Förenade Arabemiraten den 30 november till 12 december. De här toppmötena brukar resultera i stora diskussioner och vaga resolutioner och det ser i år ut ungefär likadant som vanligt.

Ett ämne som ska upp är att fattiga länder ska kompenseras för skador och förluster som orsakas av klimatkatastrofer, som ju de fattiga länderna har skäligen liten del i. Länder i tredje världen skulle förstås kunna behöva hjälp med till exempel intensivare extremväder som förutom dödsfall och olyckor även förstör infrastruktur och jordbruksmark.

Men rika länder med stora utsläpp, de som har orsakat den rådande klimatkrisen, är rädda att ställas inför enorma betalningskrav. Gissningsvis kommer det att avsättas en icke-enorm fond, som inte kommer att kallas för kompensation – utan för något annat och mindre provocerande.

De forskare som nu tycker den här punkten är totalt revolutionerande blir antagligen besvikna. Den kapitalistiska världsordningen lär överleva även COP28.

En tanke på “Ska COP28 ge fattiga länder klimatkompensation?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.