Blir det vapenvila mellan Israel och Hamas?

UTRIKES I morse rapporterades att det snart kan bli en vapenvila mellan Israel och Hamas. Detta enligt Hamas högste politiska ledare Ismail Haniyeh som uttalade sig på Telegram.

Vapenvilan sägs innebära ett fem dagar långt eldupphör, med vilket menas att Israel under fem dagar upphör med markstrider och begränsar flygattackerna mot södra Gaza. Det skulle också finnas möjlighet till transport av hjälpsändningar och förnödenheter till hela Gaza, och skadade skulle kunna evakueras till andra länder.

Dessutom skulle ett fångutbyte ske, där palestinska kvinnor och barn fängslade i Israel ska släppas i utbyte mot israeliska kvinnor och barn som hålls fångna av Hamas.

Vapenvilan betyder alltså inte ett slut på kriget, eller att Israel lämnar Gaza. Palestinierna kommer fortsatt att vara utsatta för det sionistiska Israels aggression, både i Gaza och på Västbanken. Vad det handlar om är ett litet lufthål, där möjligen vissa humintära insatser kan komma palestinierna till godo. Det är bättre än ingenting för en plågad befolkning, men det betyder att kamopen för ett fritt och självständigt Palestina mpste fortsätta ed oförminskad kraft.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.