Tidöpartierna vill utvisa på grund av ”brister i levnadssätt”

INRIKES Tidöpartierna har hållit presskonferens och som de har för vana meddelat ytterligare repression. Den här gången riktas den mot dem som lever med uppehållstillstånd i Sverige och alltså inte är svenska medborgare. Deras rätt att visats i landet ska kunna återkallas om de visar ”brister i levnadssätt”.

 Det tillsätts nu en utredning som ska analysera hur fler uppehållstillstånd ska kunna återkallas. Dels handlar det om brott, och dels handlar det om andra brister som den invandrade kan ha. I den senare kategorin hamnar bland annat skulder till det allmänna eller enskilda, yttranden som allvarligt hotar den svenska demokratin eller missbruk.

På pressträffen sa migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) att regeringen och Sverigedemokraterna anser att utlänningars levnadssätt ska ges större betydelse för deras rätt att vistas i Sverige än idag.

Här kan man nu påpeka alla de strukturfel som under kapitalismen driver människor till en skuldsättning de inte klarar av, till depression, drogberoende och faktiskt även till kriminalitet. Man kan spekulera i vilka de felaktiga åsikterna är som ska leda till utvisning – islam, kanske? Eller kommunism? Eller räcker det att vara med i Bevara våtmarkerna?

Och det är naturligtvis viktigt att ta upp detta, så att repressionen blir tydlig. Men upprördhet är inte nog. Upprördhet över den blåbruna regeringens politik hittar vi lite varstans, tillsammans med en önskan om att skapa ett bättre samhälle. Vänster-  och miljöpartister skriver till och med i sina programförklaringar många goda ord om att bygga ett samhälle som bygger på en grundläggande humanitet och solidaritet. Men behjärtansvärda önskningar att tackla de problem som skapats av arbetslöshet, utanförskap och marginalisering hjälper inte, eftersom förutsättningarna för detta saknas i den kapitalism som vi lever under idag. Därför leder de ingenstans, utom till besvikelse för den som eventuellt trodde på dem.

För att förvandla upprördhet till handling krävs en revolutionär politik och kampen för ett helt nytt samhällsskick, för socialism och ett samhälle som folket gemensamt har ett ansvar för. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.