Palsar, kvicksilver och smältande permafrost

MILJÖ, KLIMAT Miljönyheterna och klimatuppdateringarna blir alltmer alarmerande och förfärande och det är inte underligt att folk inte orkar läsa. Maktlösheten kan kännas överväldigande. 

En rapport som berättar för oss om nya, bedrövliga konsekvenser av att låta den globala uppvärmningen rusa iväg över 1,5 grader är förmodligen inte något du inte vill ta del av egentligen, men att veta något är ju förstås förutsättningen för att kunna förändra.

Den här gången handlar det om kryosfären – jordens frusna partier, som snö, glaciärer och permafrost. 60 forskare förklarar hur Sverige kommer att påverkas. Vi kan förvänta oss en minskande snömängd överlag – men  ovanligt stor nederbörd i perioder, smältande isar och förhöjd havsnivå, med jordskred och kusterosion som följd.

– Översvämningar kommer att drabba stora delar av Sveriges kustområden och skärgårdar årligen, säger Gustaf Hugelius, klimatforskare vid Stockholms universitet och en av rapportens författare. 

Palsar, alltså…

Det här tycker vi oss ha hört förut, förstås. Men här kommer helt nya nattsvarta data: I Sveriges torvmyrar finns något som kallas palsar, en typ av permafrost (alltså ständigt frusen mark). När palsarna smälter läcker de den ytterst farliga metallen kvicksilver, som varit frusen i dem. Utsläppt kvicksilver kan därefter tas upp av djur och människor, som riskerar allvarliga nervskador.

En förstörd natur, vars produkter vi inte längre vågar äta och som inte kommer att bli giftfri på århundraden är alltså ett av de många problem som väntar oss under en samhällsordning som inte är till för vare sig naturens eller människornas bästa. Därför skriver vi envetet om miljön fast det kan kännas både tråkigt och tungt. För nog vet du det i grunden: de enda som kan stoppa vansinnesrusningen mot avgrunden är faktiskt de vanliga människorna, och ditt engagemang för en annan värld är av största betydelse!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.