Strejker väntar i Finland

UTRIKES Den finska högerregeringen planerar allvarliga försämringar för arbetarna. Nu utlyser FFC (Finlands fackförbunds centralorganisation) strejker och andra protester till inkommande vecka.

 Med Finlands nya regering har attackerna på det arbetande folket tilltagit till en veritabel bärsärkagång.

De senaste attackerna har kommit i regeringens budgetproposition och kan sorteras under tre rubriker. De två första handlar om att begränsa fackföreningars möjlighet att verka genom att förbjuda stridsåtgärder. Inte helt olikt de som den socialdemokratiska regeringen i Sverige försökte genomföra på åttiotalet. Sist men inte minst vill regeringen Orpo kraftigt försämra den sociala tryggheten. I jämförelse kan nämnas att den redan nu är sämre än den svenska.

Så nu tar FFC till protester. Till inkommande vecka har det aviserats utmarscher ifrån arbetsplatserna och även regelrätta strejker. Enligt uppgifter utesluter FFC inte en nationell generalstrejk.

Finlands förenade arbetarrörelse tar nu striden för folkets rättigheter. Så denna gång kan den svenska arbetarrörelsen göra högerns gamla paroll om att Finlands sak är vår till sin. För det som nu sker i Finland kommer om regeringen Orpo lyckas att komma som en rak höger i ansiktet på landets arbetare.

Skalden J.L. Runeberg skrev i ”Fänrik Ståls sägner” redan i den inledande dikten ”Vårt land” (Finlands nationalsång) att ”Vårt land är fattigt, skall så bli”. Statsminister har uppenbarligen gjort det till sin uppgift att denna profetia skall förbli en verklighet för Finlands arbetare. Men de tar till strid och behöver allt stöd de kan få. Varhelst folkets fiende visar sitt fula tryne skall det slås tillbaka.

Finn Thunborg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.