Kommunal följer i industrins spår – rejäla reallönesänkningar

FACKLIGT Efter att industriavtalet skrevs under har förhandlingarna för flera andra kollektivavtal avslutats. Kommunal, som har Sveriges största avtal, har enats med sina motparter om ett avtal som följer industrins märke.

Till skillnad från de övriga avtalen än så länge är Kommunals avtal ettårigt, medan de andra är tvååriga. Kommunal rör sig också med siffror i stället för procent. På alla viktiga punkter är dock likheterna stora och även detta avtal innebär reallönesänkningar.

För de lägst avlönade förhandlade sig Kommunal till en löneökning på 1 350 kronor och för övriga landade ökningen på i snitt 1 125 kronor. Dessa ska emellertid fördelas individuellt och differentierat, vilket innebär att ingen arbetare är garanterat något, utan att vissa får mer på bekostnad av andra.

När det första året löpt ut har parterna förbundit sig att förhandla i enlighet med industriavtalets, det så kallade ”märkets” andra år, vilket kommer innebära ännu sämre löneutveckling eftersom industriavtalets andra år har en ännu sämre löneutveckling än dess första.

På flera platser i Europa, såsom Belgien, Tyskland och Storbritannien, har arbetarna strejkat för löner i enlighet med inflationen. I det sistnämnda landet har också strejkerna lett till löneökningar på minst 10 procent för de strejkande arbetarna och i Belgien är arbetarnas löner redan indexerade efter inflationen – när inflationen ökar följer alltså lönerna med. Detta krav har kommunisterna ställt även för Sveriges del, så att ingen arbetare ska bli fattig när inflationen ökar.

En tanke på “Kommunal följer i industrins spår – rejäla reallönesänkningar

 1. Den dag hyckleri blir en olympisk gren kommer Sverige att kunna ställa upp med ett verkligt ”Dream Team” bestående av IF-Metall och Kommunal. Största och ohotade guldfavoriten är Kommunal eller vad sägs om följande träningsresultat.
  Dag 1 skriver Kommunal under ett löneavtal som innebär att Kommunals medlemmar kommer att få en sänkt köpkraft med 10%.
  Dag 2 presenterar Kommunal en medlemsundersökning som redovisar vad deras medlemmar inom vård och omsorg tycker om deras framtid. 55% av deras medlemmar uppger då att de inte vill fortsätta inom deras yrke.
  SVT intervjuar då Kommunals lagledare med frågan om vad som enligt Kommunal krävs för att vända denna alarmerande utveckling. Enligt
  Kommunal krävs det framför allt högre löner och bättre arbetsmiljö.!!!!
  Detta måste väl ändå vara ett rekord som i sin storslagenhet även får IF – Metalls resultat att blekna.
  Vi ser verkligen fram emot den dag hyckleri blir en olympisk gren och vi alla får sola oss i Kommunals guldglans

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.