Avtalsrörelsen för offentliganställda inledd – vilka krav ställer facken?

FACKLIGT Flera fackförbund, däribland Kommunal och Sveriges Lärare, har nu gått ut med de krav man ställer på motparten, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), i avtalsrörelsen för offentliganställda.

Kommunal, som sitter på det största kollektivavtalet i hela landet och som berör runt 1,2 miljoner människor, kräver bland annat ett nytt lönesystem som ska göra kopplingen mellan löne- och yrkesutvecklingen tydligare. Det ska man åstadkomma bland annat genom tydligare lönekriterier. Dessutom vill man ha ett erfarenhetstillägg.

Även arbetstiden intar en framträdande roll för Kommunal, som kräver en ospecificerad arbetstidsförkortning och reglering av delade turer, så att det max ska vara en timme mellan passen.

Det är inte bara Kommunal som kräver arbetstidsförkortning, utan det gör också Vision och Akademikerförbundet SSR, vars avtal omfattar omkring 200 000 personer. Denna vill man genomföra antingen genom en generaliserad arbetstidsförkortning, fler semesterdagar eller genom arbetstidskonton. Precis som Kommunal vill man också ha en löneökning i enlighet med märket, samt att erfarenhet ska leda till högre lön.

För Sveriges Lärares del, som representerar 200 000 lärare inom kommunal och regional sektor, kräver man också löneökningar i paritet med övriga arbetsmarknaden – det vill säga reallönesänkningar i enlighet med märket – och exempelvis att staten ska ta mer ansvar för finansiering av skolan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.