Fem procents lönesänkning i juni

INRIKES Enligt preliminära siffror från Medlingsinstitutet har svenska arbetares löner minskat med lite över 5 procent i juni. Det är resultatet av fackföreningarnas strävan att gå kapitalet till mötes och lasta över bördan för inflationen på arbetarna.

Under vårens avtalsrörelse kom industrifacken och kapitalet överens om en löneökningstakt på 7,4 procent över en period på två år. För i år innebär det en nominell löneökning på inte ens 4 procent, samtidigt som inflationen har varit mer än dubbelt så hög. Det betyder att den nominella löneökningen äts upp av inflationen och arbetarna står inför en sänkning av reallönerna.

Detta bekräftas nu av Medlingsinstitutet, som konstaterar att lönerna har gått ner med över 5 procent i juni och att löneutvecklingen mer eller mindre följer den överenskommelse som facken och kapitalet kom överens om.

Så har hela bördan för inflationen lastats över på det arbetande folket med hjälp av fackföreningarna. Inte förrän arbetarna tar tillbaka kontrollen över dem kan de vara verktyg för att stärka arbetarnas och folkets ställning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.