Norska LO strejkade och vann – arbetarna får reallöneökningar

FACKLIGT I måndags inledde norska LO sin strejk för reallöneökningar. I slutet av arbetsveckan var strejken vunnen och reallöneökningarna var säkrade. Det visar att det lönar sig att strejka och kämpa.

I Sverige har fackförbunden gått in i avtalsrörelsen med krav på reallönesänkningar och industriavtalet landade på 3,7 procents löneökningar per år i två år framåt. Med en inflation på mer än 10 procent betyder det reallönesänkningar på över 6 procent. 

I Norge valde fackföreningarna en annan väg och i måndags gick Landsorganisasjonen i Norge ut i strejk för att uppnå ett avtal med reallöneökningar för nästan 200 000 arbetare i privat sektor. Sammanlagt var omkring 23 000 arbetare ute i strejk.

När veckan var slut hade arbetarna fått igenom sina krav och segern var ett faktum. Genom strejken vann man de reallöneökningar man eftersökte. Löneökningarna landade på över 5 procent, vilket är mer än de 4,9 procent i prisökningar som man räknar med för året. 

En tanke på “Norska LO strejkade och vann – arbetarna får reallöneökningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.