NATO:s militärövningar ska prioriteras över miljön

MILJÖ Att militären och NATO inte behöver redovisa sin miljöpåverkan eller hur man lyckas uppfylla beslutade klimatmål är ingen hemliget.Nu kommer dessutom ett förslag från regeringen att militären helt enkelt ska få strunta i sina miljötillstånd vid Nato-övningar. Natos, regeringens och den svenska militärens likgikltighet för människors livsmiljö och hälsa blir därmed allt mer uppenbar.

Detta förslag oroar föreningen Rädda Vättern, eftersom det finns ett stort intresse för militären att öva runt Vättern – både från Sverige och Nato-länder generellt. Det säger Christer Haagman, juridisk talesperson för föreningen, till Supermiljöbloggen. Vättern står för dricksvatten   till 250 000 personer, och är alltså ett viktigt vattenskyddsområde.

Regeringen vill ha ett ettårigt undantag från gällande miljövillkor. Utgångspunkten var en ansökan från militären om ett femårigt undantag, något som utreddes av den förra regeringen. Det handlar om en förordning som kan ändras utan att det behövs riksdagsbeslut, men Rädda Vättern förväntar sig att mer permanenta ändringar kan läggas fram och bli verklighet efter att året gått.

Försvarsmakten har för flera år sedan ansökt om att få öka övningarna vid Vättern. Det finns också en ansökan om att få dränera ett vattensjukt område vid Karlsborg. Trycket från Nato på fler övningar kommer att påverka även det här ärendet, eftersom behovet av start- och landningstillstånd lär öka, menar Haagman.  Det aktuella området är ett av de mest förorenade med PFOS (den farligaste kemikalien i PFAS-gruppen) och en dränering skulle öka halten av föroreningen i dricksvattnet som tas från sjön.

.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.