Aurora 23 och miljön – vilken diskussion ska vi fokusera på?

MILJÖ Ett av de verksamhetsområden som får stryka på foten när militär och polis prioriteras är miljöarbetet. Inte för att det någonsin varit en högprioriterad fråga, särskilt inte när det gäller projekt som inte omedelbart ger utdelning i form av vinst för olika företag.

Ett sånt projekt är de kustnära länsstyrelsernas satsning på att bevara och hållbart nyttja hav och marina resurser, där det i budgeten för 2022 i vart fall fanns 60 miljoner att använda. I regeringens vårändringsbudget är dock de pengarna borta. Samtidigt fortsätter övergödningen, nedskräpningen och överfisket i de hav som omger Sverige. Östersjön är ett av världens mest förorenade hav.

Som kontrast till dessa småpengar för ett litet projekt kan militärövningen Aurora 23 nämnas: en klar påfrestning för klimat och miljö precis som övrig militär verksamhet. Men siffrorna är hemliga: försvarsmakten behöver inte rapportera sin klimat- och miljöpåverkan. Myndigheten är nämligen undantagen den miljöledningsförordning (2009:907) som ska säkerställa att svenska myndigheter bidrar till att uppnå Sveriges klimatmål. Därför får vi inget veta om hur  militären eller just den här, den största militärövningen i Sverige någonsin, påverkar klimatet. Vi kan gissa att flyg, tunga stridsfordon och militära lastbilar spyr ut sina växthusgaser från fossila bränslen, att mängder av militär materiel som kostat råvaror och energi att tillverka förstörs, och att själva övningens framfart påverkar både växt- och djurliv – men siffrorna är hemliga, precis som den förmodligen gigantiska prislappen i miljardklassen.

Därför är också diskussionen om regeringens budget, om uteblivna miljösatsningar och om parlamentariska motsättningar i frågor om finansiering av miljöprojekt i viss mån är skendebatter avsedda att leda oss till skarpa diskussioner om småsaker, så att vi inte ska se skogen för bara träd. Det som vi i grunden måste ifrågasätta är den imperialistiska upprustning och krigshets som är en miljökatastrof av enorma dimensioner.

2 tankar på “Aurora 23 och miljön – vilken diskussion ska vi fokusera på?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.