Dyster klimatsammanfattning för 2022

KLIMAT Klimatsammanfattningen för 2022 är allt annat än upplyftande, och prognosen för detdet innevarande året är inte heller ägnad för optimism. Bland annat spås en återkomst av väderfenomenet  El Niño med  extremväder som följd. 1,5 graders uppvärmning av planeten kommer allt närmare och klimatet har förändrats en gång för alla.

Förra året innebar den varmaste sommaren och det näst varmaste år som någonsin registrerats i Europa. Det kännetecknades av extrem värme med långa värmeböljor, torka och en ökning av stark värmestress – runt 16 000 människor avled till följd av extrema temperaturer I Europa. 

Dessutom drabbades vi av den värsta torkan på 500 år och uttorkade floder. I Sydeuropa bröt enorma bränder ut, och i Spanien och Frankrike var den mängd koldioxid som hamnade i atmosfären på grund av bränderna den största på tjugo år.

I Arktis höjdes temperaturerna mellan fyra och sju gånger snabbare än på den övriga planeten, med ökad isavsmältning som följd. Grönland drabbades av värmeböljor och regn i september, så att inlandsisen minskade drastiskt.

Inte heller haven klarade sig. I Medelhavet noterades en aldrig tidigare skådad marin värmebölja som drabbade växter och djur, och även i många sjöar, framförallt i södra Europa, var vattnet varmare än normalt.

Inför en sådan sammanfattning undrar man när måttet är rågat för världens befolkning – själva vår existens hotas allt tydligare av rovdriften på miljön, och inga ord kan förhindra katastrofen. Därtill krävs en grundläggande samhällsförändring!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.