Norska LO strejkar – för första gången på 20 år

FACKLIGT Den norska Landsorganisasjonen har beslutat om strejk från och med måndag 06:00. Detta efter att medlingen mellan fackföreningen och kapitalisterna brutit samman. Under veckan kommer strejken att trappas upp och ytterligare arbetare kommer då att tas ut i strejk.

Precis som i flera andra europeiska länder rör strejken inflationen och de ökade levnadsomkostnaderna och efter långa förhandlingar med kapitalet i privat sektor har norska LO varslat om strejk. Kravet har hela tiden varit en stärkt köpkraft, vilket har betytt reallöneökningar. I procent betyder det en löneökning på minst 5 procent, eftersom prisökningarna antas landa på 4,9 procent detta år. Detta gäller nästan 200 000 arbetare i privat sektor i Norge.

Det är dock inte så att LO, med nästan 1 miljon medlemmar, tar ut alla samtidigt. På måndag klockan 6 går 22 947 arbetare ut i strejk och dessa följs på fredag av ytterligare 16 561 medlemmar. Om ingen uppgörelse nås kommer därmed nästan 40 000 arbetare vara ute i strejk i slutet av nästa vecka. En mängt olika företag kommer att beröras, från byggnadsföretag som Skanska och JM till städföretaget ISS. Om strejken genomförs blir det första gången på 20 år som norska LO går ut i strejk.

Strejken kommer också mot bakgrund av att priserna ökat mer än lönerna i två år, vilket lagt en extra börda på arbetarna i Norge, som blir extra tung i och med de nuvarande prisökningarna.

Också det fristående fackförbundet Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund har varslat om strejk och kommer i slutet av veckan ha nära 2 000 medlemmar i strejk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.