Åland militariseras?

UTRIKES I den nyvalda finska riksdagen finns nu en majoritet för att upphäva Ålands demilitarisering.  De åländska öarna har varit demilitariserade sedan Krimkriget slutade 1856. Då höll Ryssland på att bygga upp Bomarsunds fästning på Vårdö, Åland. Den halvfärdiga fästningen bombarderades och sprängdes slutligen av britter och fransmän 1854.I den efterföljande freden beslöts att Åland aldrig mer skulle befästas. Ålands demilitarisering har sedan bekräftats av både Nationernas Förbund och Förenta Nationerna.

Men nu finns alltså en majoritet bland de nyvalda riksdagsledamöterna för att upphäva Ålands status. Allt enligt vad de uppgivit före valet i YLE Valbarometer.

I sitt tal vid riksdagens öppnande sade även republikens president Sauli Niinistö att han ansåg Finlands NATO-medlemskap som en trygghet för Åland. En mycket klar markering att även presidenten önskar upphäva Ålands status.  Nu är det inte enbart upp till Finlands riksdag att besluta i frågan utan den måste även dras i internationella organisationer. Men troligt är väl att endast Ryssland motsätter sig en förändring.

Att detta betyder slutet för Åland som Fredens öar är klart, men betyder det även slutet för Östersjön som Fredens hav?

 

Finn Thunborg

En tanke på “Åland militariseras?

  1. Så är det, fredsavtalet från Paris efter kriget säger att SU= Ryssland har rätt att uttrycka sig i ärendet. Finnarna bryter isåfallet ett internationellt avtal igen. Man börjar bara udra vad dessa avtal har för värde, om man inte håller dem eller åtminstone är ense om beslutet. Detta kan vara väldigt farligt för Finland i nära framtiden. Man har dock gjort ett val och valt tydligt sitt läger, tyvärr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.