Säkerhet för anställda och passagerare – öppet brev från SEKO Tunnelbanan

FACKLIGT  SEKO Tunnelbanan Klubb 111 har skrivet ett öppet brev om säkerheten för anställda och passagerare på pendeltågen i Stockholm och kampen mot avskaffandet av tågvärdarna på Stockholmspendeln. Riktpunkt publicerar brevet nedan:

Tågvärdarna måste stanna kvar – säkerheten ska gälla i alla lägen!

Den senaste perioden har flera tågolyckor ägt rum i Europa, både i Grekland, Nederländerna och Tyskland, med många döda och skadade – bland dem också arbetskamrater.

I hela EU, inkl. Sverige, fortsätter regeringar och tågföretag med nedskärningar och mer privatiseringar inom spårtrafik. Mindre personal, eftersatt underhåll, attacker på våra arbetsvillkor. I denna riktning ingår också det beslut som tågföretagen och politikerna är överens om, nämligen att tågvärdarna i Stockholms pendeltåg ska bort fram till i slutet av året.

Seko Tunnelbanan anser fortfarande att beslutet från Trafiknämnden att ta bort tågvärdarna nyligen har tagits på lösa grunder, och att tågvärdarna på pendeltågen i Stockholm ska vara kvar. Detta pga. att säkerheten och tryggheten annars äventyras. Synskadade och passagerare med andra funktionshinder blir på det sättet en andra kategorins medborgare som kan inte röra sig fritt i Stockholm när man vill åka med pendeltåget. Trots alla protester från de anställda, intresseorganisationer och många andra passagerare som varnar om att det kommer bli stora problem med säkerheten och tryggheten inom spårtrafiken, lyssnar man inte.

Målet är att det ska bli billigare med kameror i stället. Återigen finns inställningen att kostnaden och vinsten går före säkerheten. Vi, Seko Tunnelbanan, anser att det är oansvarigt från politikerna och MTR att avveckla tågvärdarna. Vi anser som SEKO-förbundet att frågan om ensamarbete på resandetåg behöver lösas med att tågvärdarna ska vara kvar. Vi kräver att säkerhet ska gälla i alla lägen och att inte MTR:s profithunger eller att Trafikförvaltningen ska visa en ”bra” ekonomi ska prioriteras. Vi kan inte se stillatigande på när säkerheten för våra arbetskamrater och alla passagerare som åker pendeltåg i Stockholm ska äventyras. Vi kan inte vänta på att en stor tågolycka ska äga rum, medan man räknar hur mycket pengar vi har sparat.

Vi uttrycker i samma anda vår solidaritet till våra arbetskamrater på pendeltågen i kampen för att behålla tågvärdarna och inte ersätta dem med kameror. Vi hoppas att SEKO-förbundet gör allt för att frågan drivs till sin spets, och de har vårt stöd i detta.

Med vänliga hälsningar,

Klubbstyrelsen Seko Tunnelbanan, klubb 111

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.