En svensk VD tjänar mer än 67 industriarbetare – LO:s lösning skrattretande

FACKLIGT I den nya rapporten Makteliten visar LO att det går över 67 industriarbetarlöner på en VD-lön. Detta vill de råda bot på genom skatter – men det är inte ojämlikheten mellan kapitalisterna och arbetarna som är felet på kapitalismen.

Arbetarna i Sverige har fått det betydligt tuffare de senaste åren när hela bördan för inflationen och krisen lagts på arbetarna – inte minst har LO självt hjälpt till med detta genom att acceptera stora reallönesänkningar. Det klingar därför lite ihåligt när de nu klagar på ojämlikheten.

Om nu klagan är ihålig så är också LO:s lösning minst lika ihålig. För att råda bot på ojämlikheten vill de att de rika ska bidra mer, bland annat genom högre skatter, som om välfärden går på knäna eftersom de rika inte betalar tillräckligt mycket skatt. Genom sina förslag lyckas de effektivt dölja de verkliga orsakerna till välfärdens nedmontering och arbetarnas reallönesänkning – kapitalets behov.

I sin kamp mot varandra måste kapitalisterna göra sig så lönsamma som möjligt. Detta kan de bland annat göra genom att skära ner på kostnaderna för välfärden. På så sätt kan dessa tillgångar kanaliseras till saker som stärker kapitalets konkurrenskraft, exempelvis den svenska militären, som rustats upp med miljarder och åter miljarder.

Det handlar inte om några giriga företagsledare, utan om sättet som själva kapitalismen fungerar på. Trenden är densamma i varje kapitalistiskt land och det finns ingen lösning under kapitalismen. LO:s förslag om höjda skatter är knappast ens ett plåster på det enorma sår som kapitalismen varje dag gör större.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.