Fler får det svårare att få ihop vardagsekonomin

INRIKES Enligt ny statistik från SCB visar det sig att vanliga människor har fått det svårare att få ihop som vardagsekonomi. Färre har råd med bil och många har inte ens råd med tillräcklig värme i bostaden.

Nio procent av den vuxna befolkningen i landet har det antingen svårt eller mycket svårt att få ekonomin att gå ihop. Det är en minskning med två procent jämfört med 2021. Samtidigt har andelen som hade det lätt eller mycket lätt att få privatekonomin att fungera minskat med 12 procentenheter – från 58 till 46 procent under 2023.

Svårast har folk det med uppvärmningen av bostaden. För tre år sedan hade två procent sådana svårigheter men 2023 har det ökat till sex procent, vilket är en tredubbling. Problemen med att ha råd med bil eller semester har också ökat och färre har råd med det.

Allra tuffast har ensamstående kvinnor det. Färre kvinnor hade det lätt att få ihop sin ekonomi och trenden är ännu mer negativ för kvinnor än för män. Av de ensamstående kvinnorna hade nästan var tredje svårt att få ekonomin att gå ihop under föregående år. Bland ensamstående män var de ekonomiska problemen också större, men inte lika stora som för de ensamstående kvinnorna.

Bakgrunden är den enorma ökningen av inflationen som vi genomlevt de senaste åren och de lönesänkningsavtal som fackföreningsledarna tvingat igenom, som gjort att reallönerna sjunkit som en sten. Det förstärker bara behovet för arbetarna att själva ta kontrollen över sina fackföreningar och börja kämpa för bättre villkor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.