Bortanför Ukraina och Palestina – inbördeskriget fortsätter skörda liv i Sudan

UTRIKES Mycket uppmärksamhet har riktats mot det imperialistiska kriget i Ukraina och mot den mordiska terrorn som Israel släppt lös över Gaza. Samtidigt rasar inbördeskriget i Sudan, som skördat långt över 10 000 människoliv och tvingat över sex miljoner människor på flykt.

Sedan lite mer än ett år tillbaka har inbördeskriget i Sudan rasat och landet har sedan dess varit uppdelat mellan landets väpnade styrkor och de så kallade Rapid Support Forces (RSF), som tidigare var en del av Sudans armé. Bakgrunden är delvis en intern maktkamp men bakom de olika sidorna finns också olika stormakter, bland annat USA och Kina har stora intressen i Sudan. Även Wagnergruppen har varit aktiva i landet i flera år.

Kriget har hittills skördat minst 13 000 liv och långt över sex miljoner människor har tvingats på flykt, varav två miljoner flytt landet, bland annat till grannlandet Tchad. Situationen för de som är kvar i landet gränsar till fullkomlig katastrof och enligt en uppskattning från FN behöver omkring hälften av landets invånare humanitärt stöd. Det är inte färre än 25 miljoner människor.

Bara omkring 20 till 30 procent av landets vårdinrättningar fungerar och Läkare utan gränser varnar för att landet står inför en fullkomlig humanitär katastrof. På ingendera sida visas någon hänsyn för mänskligt liv utan vårdinrättningar plundras och humanitär hjälp stoppas, menar organisationen.

Sudans kommunister gick tidigt ut med att man inte valde sida i konflikten, utan man uppmanade människor att försöka försvara sina egna kvarter och områden. Sedan dess har också repressionen mot landets kommunistparti varit hård och man har fått både högkvarter plundrade och medlemmar arresterade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.