Sudan – ett folk i kläm mellan imperialister och krigsherrar

UTRIKES Evakueringen av utländska medborgare har tagit fart i Sudan, och hundratals har nu flugits ut, samtidigt som andra finns i en FN-konvoj som nu lämnar huvudstaden Khartoum.  Sverige har evakuerat 25 personer i en gemensam insats med Frankrike. Kvar i landet utan annat val är en civil befolkning. Det är brist på mat och vatten, och människor försöker med fara för sina liv fly till grannländer.

Sudans folk har hamnat i kläm mellan två krigsherrar. Det är generalen för Sudans armé – Abdel Fattah al-Burhan och ledaren för den paramilitära styrkan RSF (Rapid Support Forces) Mohamed Hamdan Dagalo, som båda menar att de är Sudans ledare. Både arméns och RSF:s helikoptrar och stridsflygplan har attackerat huvudstaden.

I bakgrunden finns internationella intressen: Al-Burhan stöds exempelvis av Egypten, som i sin tur har ett visst stöd från USA i en lokal konflikt om Nilens vatten. Den bakomliggande konflikten mellan Egypten och Etiopien handlar om ett omstritt dammbygge i Etiopien, nära Sudans gräns, som skulle kunna hota Egyptens vattenförsörjning. Sudan har officiellt stött först Egypten och sedan Etiopien – och nu verkar det som om Al-Burhan är tillbaka på Egyptens sida. Etiopiens dammbygge är å sin sida sponsrat med kinesiska pengar.

Dagalo har istället Ryssland och den högerextrema, paramilitära Wagnergruppen bakom sig. Wagnergruppen kom till Sudan redan 2017, på inbjudan av den dåvarande diktatorn Omar al-Bashir. När Bashir störtades 2019 gick man över till den vinnande sidan. Gruppens vanliga aktionsmodell är att försäkra sig om lukrativa gruvkontrakt i Afrika, i utbyte mot militär träning – något som förmodligen även gäller det aktuella kriget, där Wagnergruppen bland annat ska ha försett RSF med luftvärnsrobotar.

Alltså betalar folket i ett av världens fattigaste länder både för imperialisternas konkurrens och för de lokala makthavarnas önskan att få sin del av rikedomarna.

En tanke på “Sudan – ett folk i kläm mellan imperialister och krigsherrar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.