Militärutgifter på rekordnivå i världen

UTRIKES Militären kostar allt mer, och osäkerheten i världen blir allt större. Världens militärutgifter nådde ett nytt rekord under 2022, rapporterar fredsforskningsinstitutet SIPRI. Den europeiska ökningen med 13 procent på ett år är den största sedan kalla krigets slut.

Det konstateras, föga förvånande att Ukraina mer än sexdubblade sina försvarsutgifter, medan Ryssland ökade sina utgifter så mycket att landet hamnade på tredje plats bland länderna med störst militärutgifter. Finland ökade sin budget med skyhöga 36 procent, och Sverige med 12 procent. 

Totalt lade världens länder 2 240 miljarder dollar på militären under 2022.  USA ligger fortfarande överst med 877 miljarder dollar – nästan 40 procent av världens totala militärkostnader. Men även Kina har ökat sin krigsbudget med 63 procent och hamnar på ungefär en tredjedel av USA:s summa.

Siffrorna visar med all önskvärd tydlighet att imperialismen rustar sig inför nya konflikter och konfrontationer och att det är omöjligt att tala om fred i en värld som slits sönder av utsugning och profithunger.

2 tankar på “Militärutgifter på rekordnivå i världen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.