Sverige får ja till medlemskap i imperialisternas krigsallians

INRIKES Så är det då äntligen klart – Turkiet godkänner Sveriges ansträngningar för att få komma med i krigsalliansen NATO. Ulf Kristersson har träffat Erdogan i Vilnius där NATO-toppmötet pågår, och en överenskmmelse i sex punkter har träffats. Egentligen sju förstås: den sjunde är att Turkiet nu ska skriva på pappren.

Nato-chefen Stoltenberg tyckte det var en historisk dag och gladde sig över att få ha skakat hand på det hela med både Turkiet president och Sveriges statsminister. Magdalena Andersson tyckte det var bra för den svenska säkerheten och det svenska folket och försökte ta åt sig en del av äran för det hela, och varierande utriskesministrar och statschefer gav uttryck för bifall. Mediacirkusen blir komplett med den amerikanske presidenten Biden som förresten just har lovat Turkiet att få köpa F16-stridsplan

Det är på många sätt ett väntat dokument som släpps. Turkiet applåderar att Sverige trappat upp ”terrorbekämpningen”, och kommer att fortsätta med det. Kampen mot PKK nämns särskilt. Man applåderar också den återupptagna svenska vapenexporten till Turkiet. Säkerhetssamarbete ska upprättas på högsta nivå, och här förbinder sig Sverige att inte stöda YPG/PYD (det Kurdiska Arbetarpartiet och dess väpnade gren) och FETO (Gülenrörelsen). Försvarshandel, ekonomiskt samarbete, investeringar – allt ska öka mellan länderna och Sverige ska aktivt stödja Turkiets försök att gå med i EU.

Blir det någon skillnad?

Nu väntar en byråkratisk process som förmodligen kommer att vara tämligen snabb, och sedan är Sverige ett av de 32 länder som ingår i NATO. Blir det någon skillnad, kan man undra, för Sverige har ju sedan decennier samarbetat nära med Nato-länderna, varit värdland för övningar och på alla sätt fört en politik som gagnat västimperialismen. I väntan på medlemskapet har också den svenska integreringen i Nato ökat.

Nej, Sverige behöver inte att ändra sin politik, den är redan just så förtryckande, imperialistisk och Nato-vänlig som alliansen kan önska sig. Vad som ändras är skalan på det militära engagemanget: redan ökar militärbudgeten och kommer att fortsätta göra det, och nu kommer Sverige rent konkret att delta i Natos militära aktiviteter med både soldater och vapen. Det tror också militärindistrin som vädrar morgonluft, för vapentillverkaren Saabs aktier steg direkt efter beskedet, liksom olika försvarsaktier.

Sveriges Kommunistiska Parti säger Nej till Nato och kapitalismen – vi kommer att fortsätta kämpa för socialism och fred!

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.