Storföretagen drev på krisen och gjorde sanslösa vinster

UTRIKES En studie som nyligen publicerats av Oxfam och Action Aid visar att världens 722 största företag tog ut en vinst större än 1 biljon (tusen miljarder) USA-dollar under det andra året i följd 2022. Siffran är högre än BNP för de flesta länder i världen och visar en oanständig och omoralisk exploatering av den globala energikrisen och de ökande matpriserna, säger rapporten. 

De 722 företagen återfinns bland annat inom energi, livsmedel, bankverksamhet och läkemedelsindustri. Studien konstaterar att de här företagens profiter var i genomsnitt 89 % högre under 2021 och 2022 ände varit under de föregående fyra åren – och energibolagen tog hem de största vinsterna. De här höga vinsterna kallas i rapporten för ”windfall profit”, alltså något som är tur eller ”en skänk från ovan”.

Men tur har inte mycket att göra med det hela, det är rapporten också på det klara med. Det finns nämligen tillräckligt med bevis för att konstatera att stora företag har använt krisläget på grund av pandemin och kriget i Ukraina för att öka sin profit genom att höja priserna  så mycket det gick.   

Amitabh Behar, vd för Oxfam, säger till Peoples Dispatch  att “storföretagen lurar oss alla — de driver upp prisökningarna för att göra monsterprofiter, och plundrar folk under täckmantel av att vi har en mångfasetterad kris” .  Ja, så långt är vi med – det är bra att sanningen om ”krisen” avslöjas och rätt att visa att vanligt folk har fått leva i sparsamhet och på sina håll i svält och misär, medan en sanslöst rik överklass tagit ut vinster som är så stora att siffrorna knappt går att föreställa sig.

Men sen lämnar studien verklighetens värld och föreslår att det ska tas ut en extra skatt på de extra stora vinsterna – en “windfall tax” som regeringar i olika länder ska använda för att hjälpa människor som står inför svält och elände, samt för att rädda miljön. Oxfam är en hjälporganisation som har många bra projekt och en hel del bra forskning på sin agenda – men såna här förslag är inte bara naiva och borgerliga, de är ett hån mot de arbetande människorna. Även om de ställs i all välmening är det inte allmosor folket behöver – det är frukten av folkets arbete som företagen stjäl, och som ska tas tillbaka en gång för alla.  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.