Kommunister i Österrike vinner 11 procent i Salzburg

UTRIKES Det österrikiska kommunistpartiet har i regionvalet i Salzburg nått något över 11 procent, vilket är en ökning med just 11 procent sedan förra valet. Bakom vinsten finns flera faktorer men frågan kvarstår – har arbetarklassen kommit närmare socialismen?

Med över 30 000 röster i regionen Salzburg och över 22 procent av rösterna i själva staden har partiet lyckats med en stor bedrift – att trotsa samhällsklimatet och mobilisera under ett kommunistiskt namn. Som inspiration har de kommunisterna i Graz, som sedan länge varit stora i staden och som efter det senaste valet blev största parti. Numera regerar de staden i en koalition med socialdemokrater och miljöpartister.

Fokus för kommunistpartiet KPÖ har varit sociala frågor, som berör människor i deras vardagsliv. En viktig fråga har varit de ökade levnadsomkostnaderna och framför allt boendekostnaderna. 

I en kommentar till valsegern menar den revolutionära österrikiska tidningen Zeitung der Arbeit att det på ett sätt är en hjälp för arbetarna, som får ett visst andrum, men att det inte löser problemen. De jämför med Graz, där kommunistpartiet blivit det parti som ersatt socialdemokratin efter dess politiska bankrutt, och som nu administrerar staden.

I staden Graz försöker KPÖ just som borgmästarparti med konkreta siffror skriva in en mer social politik i stadens budget. Det kommer lyckas här och där men kan inte bryta ut den samlade politiken ur dess nyliberala korsett. Den svårt skuldsatta staden (som är högerns förtjänst) har i praktiken inget spelutrymme. Så förblir Elke Kahr [den kommunistiska borgmästaren] och hennes team en stadsförvaltning som tjänar det kapitalistiska systemet med något mer sociala anspråk.

KPÖ:s funktionärer i Graz och Salzburg kommer inte att kunna bidra alltför mycket till att arbetarklassen börjar känna sin styrka och gör den gällande med sin politik, eftersom den bygger på den klassiska socialdemokratiska devisen ”vi går det åt er”. Detta hjälper visserligen människor något, om de står inför en vräkning eller inte kan köpa en tvättmaskin, men en förändring i deras medvetande kommer det dock inte leda till. Och till en långvarig förbättring av de fattiga människornas levnadsförhållanden kommer det inte heller leda till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.