Fattiga mer utsatta vid översvämningar

INRIKES Forskare från Uppsala universitet har i en ny studie funnit ett samband mellan ekonomisk ojämlikhet och dödlighet vid storskaliga översvämningskatastrofer. Resultaten publiceras i Nature Sustainability.

Forskarna undersökte över 500 storskaliga översvämningskatastrofer i 67 medel- och höginkomstländer och fann att länder med ojämna fördelningar av inkomst hade många gånger högre dödlighet jämfört med länder med mer jämnt fördelade inkomstnivåer, bland annat eftersom fattiga människor inte hade resurser att evakuera i tid.

Forskarna identifierade även att detta samband var ännu starkare för de allra rikaste länderna i urvalsgruppen och nämner bland annat orkanen Katrina. Tidigare forskning har visat att stora ojämlikheter i resursfördelning påverkar dödlighetsgraden vid översvämningar på flera olika sätt, och forskarna menar att de alltmer ojämlika fördelningen av ekonomiska resurser inom länder förtjänar mer uppmärksamhet inom katastrofriskreducering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.