Det reformistiska kommunistpartiet koalitionsförhandlar i Graz

UTRIKES I österrikiska Graz håller nu Österrikes kommunistiska parti KPÖ, de Gröna och Socialdemokraterna på med konkreta koalitionsförhandlingar efter det röda valresultatet den 3 oktober. Tillsammans skulle dessa partier nämligen få en stark majoritet i Graz kommunala församling.

KPÖ har fört samtal med alla partier och till sist också vänligt svarat på ett politiskt förhör om 30 frågor från Österrikiska folkpartiet – här krävdes alla möjliga redogörelser inte bara för kommunalpolitik eller österrikisk inrikespolitik, utan även för inställningen till olika andra länder som exempelvis Kina och (det forna) Jugoslavien. Svaren nagelfors sedan med hjälp av ett mediadrev som attackerade KPÖ:s borgmästarkandidat Elke Kahr, som bland annat ställt sig positiv till Tito före Jugoslaviens brott med Sovjetunionen.

Vad den här snälla charmoffensiven med svar på tendentiösa och inskränkt borgerliga frågor ska syfta till är oklart – och vänlighet i politiken är nog platt fall när det gäller högerpartierna, menar  Zeitung der Arbeit, tidningen för SKP:s systerparti PdA (Partei der Arbeit).

Trängd kommunistisk politik

Tidigare  – se rapporten från PdA i Riktpunkt  – har man sagt att…”valresultatet beror på ett årtiondelångt arbete som varit målmedvetet, konsekvent, flitigt och planmässigt genomfört.  KPÖ i Graz […] har utvecklat ett kommunalt framgångsrecept och har hos befolkningen etablerat sig som ett socialpolitiskt välrenommerat, tillförlitligt och ärligt parti – detta har utgjort basen för partiets expansion fram till och med valsegern”.

Man kan alltså förvänta sig betoning av sociala frågor och exempelvis en satsning på billiga bostäder om Elke Kahr blir borgmästare, menar ZdA. Hon kommer säkerligen att hålla en hög moral och ha målsättningar som gynnar folket, men kommunistisk politik under kapitalismen trängs in inom snäva ramar och kan möjligen underlätta livet en smula för underklassen – sällan något mer.

Om man vill åstadkomma större ting hamnar man på total kollisionskurs med kapitalet och måste se till att man blir en drivkraft i klasskampen, som det exempelvis visats av den stridbare KKE-borgmästaren i grekiska Patras. Men Graz är inget nytt Patras – här eftersträvar kommunisterna istället bara en prydlig och korrekt, mer socialt engagerad och mer ekologisk administration av kapitalismen. De tar helt enkelt över den plats som Socialdemokraterna lämnat för länge sedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.