Miljoner undernärda barn riskerar att dö i inbördeskrigets Sudan

UTRIKES I Sudan pågår ett inbördeskrig sedan våren 2023. Det handlar om ett krig mellan Sudans armé, led av Abdel Fattah al-Burhan och den paramilitära styrkan RSF (Rapid Support Forces) som leds av Mohamed Hamdan Dagalo. Bakom krigsherrarna finns varierande imperialistiska intressen och bland annat Wagnergruppen som opererar i Afrika och stöder Dagalo.

Läget är katastrofalt i det av kriget sönderslitna landet, sammanfattar nyhetssajten Peoples Dispatch. Det finns 7 miljoner internflyktingar i landet och en svältkatastrof pågår, där 25 miljoner lider av hunger – bland den 3,8 miljoner undernärda barn. Över ett dussin barn dör exempelvis varje dag av svält i lägret Zamzam där över 300 000 internflyktingar har sökt skydd. Läkare utan gränser uppskattar att en fjärdedel av barnen i lägret kommer att dö inom några veckor.

Även i Darfurområdet hotas 200 000 barn till livet av svält i de läger som upprättades för internflyktingar i samband med kriget där 2003, Människorna i dessa läger levde på nödhjälp från FN:s livsmedelprogram, något som upphörde när inbördeskriget 2023 bröt ut,eftersom transportvägarna blev osäkra. Inte heller vågar sig männsikorna ut från lägren för att arbeta eller söka hjälp: risken är överhängande att bli dödad av soldater från någon av de stridande parterna.

Sjukdomar som malaria,  olika typer av febersjukdomar och diarré gör livet ännu svårare i lägren och risk finns för en koleraepidemi, där männsikorna som redan försvagats av svält bli rlätta offer.

I den här svåra situationen arbetar Sudans kommunistparti, som hela tiden vägrat välja sida och istället har uppmanat folket att ta saken i egna händer och själva försvara sina bostadsområden och kvarter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.