Dödliga sammandrabbningar i Sudan

UTRIKES Militären och miliser har drabbat samman över hela Sudan i en maktkamp som hittills krävt dussintals döda. Bakom sammandrabbningarna döljer sig en intern maktkamp där också stora affärsintressen står på spel.

Å ena sidan den sudanesiska militären. Å den andra paramilitären Rapid Support Forces. Båda backas upp av starka affärsintressen och bakom dem finns också stormakter – Kina och USA – som kämpar om inflytande i ett viktigt afrikanskt land.

Gruppen Rapid Support Forces (RSF) grundades för snart 10 år sedan som en milis direkt underställd den dåvarande presidenten Omar al-Bashir, som sedermera tvingades bort från makten av ett folkligt uppror. Ledare för RSF blev Mohamed Hamdan Dagalo, med smeknamnet Hemeti som betyder ungefär ”lilla Mohamed”. Genom sin position i RSF kunde Hemeti bli en av landets mäktigaste män, med makt nog att delta i krig utanför landets gränser.

Hemeti blev inte bara en av Sudans mäktigaste män, utan knöt också kontakter i regionen. Tiotusentals RSF-soldater har deltagit på Saudiarabiens sida i invasionen av Jemen och tusentals har skickats till Libyen, där de stred på samma sida som bland annat Egypten. På så sätt har också RFS och Hemeti positionerat sig regionalt, vilket också spelar in på den nuvarande konflikten.

Kampen mellan Kina och USA

I slutet på 80-talet var USA i full fart med att extrahera olja i Sydsudan, vilket man dock slutade med runt 1990. När USA lämnade blev fältet öppet för Kina, som tog över USAs tidigare operationer. Den rutin som kineserna hade i Sudan var att uteslutande använda kinesisk arbetskraft. Både arbetare och tjänstemän plockade man med sig från Kina och inga sudaneser anställdes.

I de stora komplexen där kineserna pumpade upp olja och bröt mineraler tog man också med sig säkerhetsvakter som kunde garantera att inga utomstående kom in. 

Samarbetet mellan kineserna och det styrande sudanesiska National Congress Party, som al-Bashir styrde, har varit fruktsamt för kineserna, som fram till 2011 kunnat föra ut minst 72 miljarder dollar ur landet. I sin framfart har de heller inte tvekat att ödelägga byar och tvinga miljoner människor på flykt.

Denna kamp är också en viktig faktor bakom att Sydsudan bröt sig loss för ett tiotal år sedan – här fanns nämligen omkring 75 procent av landets olja. Denna förvägrades nu kineserna.

Kampen mellan USA och Kina, men även mellan de olika regionala makter som bland annat Hemeti allierat sig med, reflekteras nu också i de sammandrabbningar som äger rum i landet.

Sudans kommunister manar till motstånd

Det kommunistiska partiet i Sudan har länge varit aktivt i kampen mot diktaturen och för folkstyre och har under kvällen den 15 april utfärdat ett uttalande riktat till Sudans folk. I detta manar man till ett omedelbart eldupphör och ett avväpnande av alla miliser. De förklarar också bakgrunden till konflikten, samt uppmanar folket att försvara sina kvarter och bostadsområden.

Det som händer nu är en fortsättning på kampen om makten och landets rikedomar, uppmuntrat av utländska makter och utfört av beväpnade grupper som är underkastade dessa makter. Dessa blodiga sammandrabbningar och deras fortsättning är vad vårt parti har varnat för och de sprider förvirring och rädsla bland landets medborgare.

[…]

I detta sammanhang uppmanar kommunistpartiet folket att försvara sina kvarter och bostadsområden.

3 tankar på “Dödliga sammandrabbningar i Sudan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.