Striderna i Sudan kräver allt fler civila dödsoffer

UTRIKES Striderna i Sudan mellan regeringstrupperna och den paramiltära organisationen rapid Support Forces, RSF, fortsätter. Minst 40 civila har dödats i ett flyganfall i Darfur-området på onsdagen.

Darfur, där ungefär en fjärdedel av landets befolkning bor, har upplevt några av de värsta striderna i kriget mellan landets armé och RSF. Enligt vårdpersonal i Nyala drabbade onsdagens flyganfall två marknader och ett antal av Nyalas stadsdelar.

FN:s människorättschef Volker Türk som sammanfattar dödstalen bland civila till 1500 personer under det nu fem månader långa kriget. Han säger också att attackerna på icke-militära områden ökar, och drabbar både skolor, bostäder och sjukhus. Viktiga samhällstjänster står still där striderna pågår och den ekonomiska förlamningen har gjort att miljoner människor saknar försörjningsmöjligheter. Fem miljoner männsikor har flytt från sina hem och en miljon har begett sig till grannländerna.

Türks analys är att kriget har etniska orsaker och ”är meningslöst”. Den etniska konflikt som avses är stridigheter mellan vad som uppfattas som araber och afrikaner, där ”araberna” är nomadiska boskapsskötare medan ”afrikanerna” är bofasta bönder. Omfattande torka och förstörda betesmarker har i klimatkrisens spår drivit den nomadiska befolkningen norrifrån att tränga in i jordbruksområdena i Darfur. Konflikten har alltså högst konkreta orsaker även på den mest lokala ekonomiska nivån. Bakom skeendena finns dock även starka ekonomiska intressen både lokalt i form av exempelvis Saudiarabien och Egypten, och på en större arena, där Kina och USA båda kämpar om tillgången till landets rika naturresurser, bland annat olja.

En tanke på “Striderna i Sudan kräver allt fler civila dödsoffer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.