Dammar som inte underhållits orsakade katastrofen i Libyen

UTRIKES Översvämningskatastrofen i Libyen har nu krävt fler än 6 000 människor liv och 10 000 saknas fortfarande. Staden Derna har drabbats värst.

Stora delar av Derna har förstörts av vattenmassorna och tusentals människor har tvingats fly från sina hem. Vittnen och hjälparbetare berättar om kroppar överallt, hela familjer som omkom på ett ögonblick, män, kvinnor och barn som sköljdes ut i havet. Sökinsatser har letat igenom de raserade byggnaderna och hämtat de döda från stränderna för att ta dem till massgravar på den enda gravplats som fortfarande finns i staden. Kasim Mahjoub som arbetar för Röda halvmånen i Derna-området tror att det kommer bli svårt att bygga upp staden igen efter översvämningarna. – Jag tror tyvärr inte det kommer gå att bo i staden igen på flera år. Stadskärnan är borta, säger han. 

Hjälpinsatser har nu dessutom svårt att nå området på grund av förstörd infrastruktur. Enligt FN:s migrationsorganisation i Libyen är bara två av sju vägar in till Derna någorlunda fungerande.

Bristande underhåll

Forskare hade redan tidigare varnat för en liknande katastrof. En forskningsrapport från 2022 av hydrologen Abdelwanees A. R. Ashoor citeras, där han påpekade att de säsongsbundna översvämningarna i den torra flodbädden i Derna  utgjorde en fara för befolkningen i staden och menade att det behövdes omedelbart underhåll av de båda dammar som brast.  

Stadens borgmästare bekräftar att ingen av de båda dammarna som sprängdes av vattenmassorna hade fått något underhåll sedan 2002.  Även övrig infrastruktur i staden var eftersatt och bidrog till katastrofen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.