Tusentals mördade i Sudan av RSF – massflykt till Tchad

UTRIKES I Sudan pågår våldsamma strider  mellan den sudaneiska militären och de paramilitära Rapid Support Forces i Darfur-området. Våldet har moy civilbefolkningen har eskalerat och förra veckan attackerade RSF ett flyktingläger i västra Darfur. Det rapporteras att över 1 300 människor dödades och runt 2000 skadades. De överlevande har nu flytt till grannlandet Tchad.

Orsaken till det senaste massmordet, som ägde rum i samband med strider om en militärpostering med den sudanesiska armén, är att RSF har som mål att fördriva masalitfolket från sin jord – masaliterna är en jordbrukande stam som inte har arabisk bakgrund utan betraktar sig som ”afrikaner”. Bland de döda finns flera ledare för masalit-folket och deras familjer som avrättades systematiskt i en blodig jakt som gick från dörr till dörr.

Den etniska konflikten handlar om  stridigheter mellan vad som uppfattas som araber och afrikaner, där ”araberna” är nomadiska boskapsskötare medan ”afrikanerna” är bofasta bönder. Omfattande torka och förstörda betesmarker har i klimatkrisens spår drivit den nomadiska befolkningen norrifrån att tränga in i jordbruksområdena i Darfur. Konflikten har alltså högst konkreta orsaker även på den mest lokala ekonomiska nivån. Bakom skeendena finns dock även starka ekonomiska intressen både lokalt i form av exempelvis Saudiarabien och Egypten, och på en större arena, där Kina och USA båda kämpar om tillgången till landets rika naturresurser, bland annat olja.

Den tidigare presidenten i Sudan, al-Bashir, använde sig också systematiskt av spänningar mellan olika folkgrupper för att hålla sig kvar vid makten och beväpnade arabiska stam-miliser för att krossa ett uppror 2003. Samma miliser är nu del av RSF och den etniska rensningen står alltså fortfarande på programmet, samtidigt som RSF-soldater har positionerat sig i regionen och deltagit på Saudiarabiens sida i invasionen av Jemen och tusentals har skickats till Libyen, där de stred på samma sida som bland annat Egypten.

 

 

En tanke på “Tusentals mördade i Sudan av RSF – massflykt till Tchad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.