Svenska soldater kan skickas till Sudan

INRIKES Regeringen vill skicka svenska soldater till Sudan för att evakuera svenska medborgare från landet. Styrkan ska kunna agera självständigt i landet, men även i samarbete med andra och bland annat kunna genomföra fritagningsoperationer.

Striderna i Sudan har inte avmattats de senaste dagarna, trots flera rapporter om eldupphör. Hundratals är döda och tusentals skadade men osäkerheten är stor, eftersom situationen är kaotisk. Över 70 procent av sjukhusen är dock stängda, vilket med största sannolikhet gör att antalet dödsfall kommer öka.

Flera länder evakuerar nu sina medborgare från Sudan, varav flera redan gjort det med hjälp av den sudanesiska armén. Även Sverige planerar en insats i denna riktning och under söndagen kommer regeringen att föreslå för riksdagen att godkänna en sådan.

Konflikten i Sudan handlar om motsättningar mellan den stora paramilitära organisationen Rapid Support Forces och den sudanesiska armén, men bakom dessa hägrar också de stora imperialistiska aktörerna, som söker främja sina egna intressen.

En tanke på “Svenska soldater kan skickas till Sudan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.