Vapenvila på gång i Gaza?

UTRIKES Samtalen om eldupphör mellan Hamas och Israel i Paris har lett till att Hamas nu har fått ta del av ett avtalsförslag om ett avbrott i kriget och frigivning av palestinska fångar i utbyte mot medlemmar av den gisslan som togs av Hamas den 7 oktober 2023.

USA:s president Joe Biden har uttryckt sig positivt om möjligheten till en överenskommelse, medan Hamas meddelar att han tagit ut segern i förskott – just nu studerar man fortfarande avtalsutkastet.

 En källa med insyn i samtalen uppger till Reuters att det första stadiet i planen skulle vara 40 dagar långt och innebära ett fullständigt stopp för militära operationer under tiden.  De gisslan som ska friges är 40 personer, och det handlar om kvinnor och personer som släpps av humanitära skäl. I utbyte ska 400 palestinier få lämna Israels fängelser.

De israeliska styrkorna ska lämna tättbebyggda områden i Gaza och civilbefolkningen ska få återvända till norra Gaza, med undantag för män i vapenför ålder. Nödhjälp ska släppas in och sjukhus och bagerier i Gaza ska få hjälp att komma igång med sin verksamhet igen. Uppröjningen i förödelsen på Gaza-remsan ska påbörjas och vad som behövs för detta ska tillåtas komma in i området.

Den andra fasen av planen är inte del av utkastet och ska förhandlas fram separat , och inget av det som eventuellt överenskoms här gäller för den andra fasen. Planen framstår därmed som tillfällig – vad man kan åstadkomma under 40 dagar är naturligtvis högst begränsat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.